Kako da čuvate vaše karte?

Prvo da bi karte bile u dobrom stanju  trebate ih otvoriti kako treba. Nakon skidanja celofana sa kutije i vađenja karta iz nje, možete osetiti da karte nisu baš glatke po ivicama. Ovaj problem ima veoma prosto rešenje, a to je da vaš špil istrljate preko nogavice farmerki. Svaku stranicu i svaki ćošak protrljajte par puta, nakon ovoga karte će imati glatkoću po ivicama i neće dolaziti do neželjenih posekotina, ili oštrih prelaza. Drugi način da se karte oforme je da jednostavno promešate karte nekoliko puta metodom „overhand shuffle“. Na ova dva načina ivice karata će se pohabati i imaće lepši osecaj nego kada su tek otvorene. Karte zatim treba mešati par puta metodom „riffle shuffle“, „faro shuffle“… na bilo koji način ih promešajte nekoliko puta. Ovim ćete razraditi karte i izgubiti tvrdoću novog špila. Dok ih mešate poželjno je da radite bilo koji način sečenja, bilo lažno, bilo pravo. Ovim ćete nakon petnaestak-dvadesetak minuta razraditi karte potpuno i biće savršene za nastupanje.

Karte treba čuvati u kutiji u kojoj su došle i sto dalje od vlažnih mesta. Što je veliki problem kada je letnji period, zbog ovoga postoje card klipovi, odnosno metalna zaštita koja sprečava spoljne uslove da oštete vaše karte, a takođe služi kao ojačanje. Karte treba koristiti sa što je moguće čistijim rukama. Pre svakog korišćenja ako ste u mogućnosti operite ruke, ne uzima vam mnogo vremena, a karte će ostati čistije duži vremenski period. Izbegavajte da stavljate vaše karte na prljave podloge(stolovi u školi, betonske ploče…) ako već morate da stavite karte na nešto zbog nekog trika ili nečega drugog, stavite ih na kutiju ili card clip time ćete izbeći prljanje poslednje karte u špilu.

Ako karte nosite sa sobom radi nastupa(street magic) ili čak vežbe, gledajte da izbegavate stavljanje karata u džepove na nogavicama, već ako imate ranac, torbicu, ili unutrašnji džep tu su karte manje izložene spoljašnjim uslovima pa će i samim tim karte duže trajati. Svaki špil karata ima životni vek od oko tri nedelje do mesec dana ako se čuvaju više, ali karte treba menjati i svaki put treba uraditi korake koji su gore navedeni da bi špil duže trajao. Stare karte ne treba bacati, te karte i dalje mogu da se koriste kao špil za neku kartašku igru. Karte vremenom gube finiš koji imaju kada se otvore  tako da postaju lošije što se tiče cardistrija i trikova,a pored toga mogu da dobiju i „klik“. „Klik“ je nabubrenje u kartama i dolazi do njega kada se karte ne čuvaju kako treba ili ako su karte jako stare, i kada karte dobiju „klik“ to je znak da ih treba promeniti, osim ako nisu izgubile svoj životni vek, tada treba pimeniti metodu „faro shuffle“, treba da bude savršen „faro“ tako da pola spila bude okrenuto na gore, pola na dole. Tako izmešan špil vratite u kutiju i „klik“ bi trebao da nestane posle nekog vremena.

Ukratko karte treba čuvati od prljavštine i spoljasnjih uslova, čuvajte ih na suvom mestu i uvek u svojoj kutiji, kada ih prenosite čuvajte ih u rancu ili unutrašnjem džepu, perite ruke pre korišćenja ako je moguće. Držite se ovih saveta i videćete koliko će vam sledeći špil biti bolji.