Dosta ljudi me pita zbog čega karte koje proizvodi USPCC koje imaju isti karton od koga su napravljene koštaju mnogo više od standardnih Bicycle, Tally-Ho, Bee karata. Odgovor na to je veoma prost, iako sve ove karte imaju sličnu teksturu i osećaj u njima, postoje sitnice u kojima se razlikuju. Počeću od Bicycle, Tally-Ho, Bee pa ću preći i na skuplje karte.
Od tri navedena najviše sam koristio Bicycle i o njima  znam dosta, i što se tiče trikova koji se rade sa kartama najviše preporučujem ovaj brend karata. Iz prostog razloga što imaju air-cushion finish, koji kad se razradi posle dvadesetak minuta mešanja i igranja sa njima postaje odličan špil. Karte kada se izvade iz kutije su veoma tvrde, ali brzo omekšaju i postaju savršenstvo u malom pakovanju! Sam sastav svake karte je troslojan, odnosno dva sloja papira i jedan sloj lepka koji im daje elastin i čvrstoću. Što se tiče Tally-Ho karata imaju drugačiji završetak u odnosu na „Bajk“ i meni lično ne odgovaraju previše, iako mislim da imaju lepšu poleđinu od „Bajka“. Zbog njihovog dizajna više volim da vidim da neko radi lep cardistry sa njima nego trik. Bee karte bih preporučio svima onima koji svoj sleight of hand zasnivaju na potezima koji su namenjeni za varanje u kockanju, odnosno bilo koji špil koji nema okvir na poleđini karte. Veoma su dobre za kartaške igre zbog same poleđine jer ih je teže pratiti od karata koje imaju okvir.

Ukratko sva tri gore navedena špila karata imaju jako sličnu teksturu i razlika je samo u vašem odabiru, ali ono što preporučujem je da ne menjate brendove previse, jer iako su razike jako male, ako vec i zanemraljive, one postoje i prstima će trebati vremena da se naviknu na drugu vrstu karata.

 

Što se tiče skupljih karata (DM,Elusionist,Theory11) kod njih se oseti drastična razlika pri korišćenju. Iako DM pripada Elusionistu on na svoje karte stavlja poseban „začin“ koji se teže nalazi na nekom drugom Elusionist špilu. DM je izbacio špilove koji se mogu koristiti kao karte za varanja (Madison Hustlers) špil koji nema okvir na poleđini i sa kojim je lakše podvaliti neku kartu nekome u izvođenju trika ili pak u ruci pokera(Nemojte to raditi!), sama poleđina karte je jako upadljiva i lako prevari oko. Što se tiče sitnica karata rađene su po kvalitetnijem papiru u odnosu na jeftinije karte pa zato traju i duže(Ako ih čuvate kako treba).

Elusionist karte su veoma lepe karte za kolekciju, ali zbog svog sloja boje koji imaju na sebi jako se brzo štete ako se koriste puno(Shadow Masters,Black Ghost…). Nemojte misliti da su loše zbog toga, nisu ni blizu toga, već im je to jedna mana. Jedini špil karata  koji možete naći na našim prostorima, a da nije prenatrpan bojama je Adam Wilberov Keeper Standard špil. Ove karte su po ceni jednake čak tri „Bajk“ špila, ali sa velikim razlogom. Ove karte su po mom mišljenju jedne od najkvalitetnijih karata koje su ikada proizvedene. Osecaj karata je prelep, osećaju se mnogo tanje nego običan „Bajk“, sleight of hand potezi su mnogo prirodniji i izgledaju manje sumnjičavo(ako ste ih navežbali kako treba).

 

Što ostavlja Theory 11(Monarchs). Uzeo sam „Monarhe“ za primer iz prostog razloga sto su karte tolikog jakog kalibra da mogu da stanu u rang Wilberovih Keepera, bez sumnje su jedne od boljih karata na našem tržištu. Sam osećaj kada im skinete taj celofan je prelep, imaju prelep dizajn same kutije, pri čemu ni karte nisu u zaostatku. Ne želim da se ponavljam, ali sve što važi za Keepere može se reći i za ove karte.

 

Globalno kada pogledamo sve, bez obzira koliko ste platili vaš špil karata, ako o njemu ne vodite računa neće trajati dugo.  Što se nastupanja tiče trebate da probate više špilova i da shvatite koji vam najvise „leži“.